Wat is essentiële olië?

Essentiële Oliën zijn aromatische oliën die worden gevonden in bloemen, bomen, bladeren, stengels, wortels, en andere delen van planten. De essentiële oliën zijn de prana, de levensenergie, van de planten.

 

Deze oliën worden gewonnen uit planten door een zorgvuldig proces van stoomdestillatie of door compressie, waardoor ze 100 tot 10.000 keer geconcentreerder zijn dan de oorspronkelijke plant.

Elke plant heeft zijn eigen levenskracht en hierdoor heeft elke olie een eigen aroma, een eigen kracht en dus ook een eigen toepassing.

 

Essentiële oliën kunnen op verschillende niveaus hun werk doen en het gebruik hiervan is al eeuwenoud.

Zowel op cognitief, fysiek, emotioneel en spiritueel vlak. Zo worden de oliën bijvoorbeeld vaak ingezet door therapeuten in de vorm van aromatherapie. Omdat essentiële oliën hoog geconcentreerd zijn, kunnen ze een positieve werking hebben op het menselijk lichaam en ondersteunen op zowel lichamelijk, mentaal, emotioneel en spiritueel vlak.

Wat is het effect van essentiële olie?

De structuur van essentiële oliën zit zo in elkaar dat ze snel door de celmembranen  heen kunnen dringen, ze passeren bloed en weefsels en kunnen zo de cellulaire functie verbeteren.

Binnen 22 seconden bereikt de levenskracht van de olie de hersenen, binnen 2 minuten zitten ze in de bloedstroom en binnen 20 minuten heeft elke cel van het lichaam de essentiële olie opgenomen.

 

Wat is het verschil met plantaardige oliën?

Plantaardige oliën zoals amandelolie, olijfolie of koksolie hebben andere eigenschappen dan essentiële oliën. Ze worden verkregen uit de vettere delen van de plant, zoals de noten, zaden en pitten. hierdoor zijn ze meestal dan ook erg vettig. We verwijzen vaak naar deze oliën als draagoliën, dit omdat ze vaak worden gebruikt om de sterkte van de essentiële oliën te verdunnen als we die op de huid aanbrengen.