Hoe gebruik je essentiële olie?

De essentiële oliën van Young Living zijn van 100% zuivere therapeutische klasse en je kunt ze op drie manieren veilig gebruiken.

Aromatisch

Gebruik een speciale diffuser om ze te verstuiven, je kan direct uit het flesje inhaleren, of  een druppel in je palm of handen wrijven en als een kommetje onder je neus  leggen en inhaleren.

 

Plaatselijk

Verdun met een draagolie en breng aan op de huid. Dit kan rechtstreeks op de plek waar je last hebt, op het flex punt op je voeten of op je chakra's.

 

Inwendig

Momenteel vallen de producten van Young Living in Europa onder de cosmetica wet. In Amerika zijn een groot aantal oliën goedgekeurd voor inname door de FDA.

Voor Europa heeft Young Living een speciale plus lijn uitgebracht die valt onder voedingssupplementen.

Deze plus oliën kan je gebruiken in je water, voeding of in een doorzichtige plantaardige capsule.

 

Kan je alle Young Living oliën gebruiken voor all drie methoden?

Nee, een aantal oliën worden niet aanbevolen voor inname. Op elke olie staat op het label wat de aanbevolen toepassing en wat de verdunningsverhouding is. Lees daarom deze informatie zorgvuldig voordat je een olie gebruikt.

 

Veiligheid

Laten we het hebben over veiligheid. Veiligheid houdt ons dagelijks bezig.

We maken ons druk om wat er om ons heen gebeurt, de school waar we onze kinderen naartoe sturen, de voeding dat we eten en welke producten we innemen of op onze huid smeren.

De belangrijkste reden waarom ik heb gekozen voor de Young Living oliën is omdat ik niet langer meer  huis-tuin-en-keuken producten wil gebruiken (heb je al eens de lijst aan bijwerkingen gezien?!).

 

Het gaat dan ook over een complete 'lifestyle change'.

Ik kies liever voor een gezondere en natuurlijke optie.

Je vraagt je dan misschien ook af of essentiële oliën wel veilig zijn? Het antwoord is: Ja!

Maar omdat we met pure, natuurlijke producten te maken hebben, elk met zijn eigen kenmerken en kwaliteiten, is het raadzaam dat je je bij het gebruik aan een aantal regels houdt.

Wat je niet mag doen

Je mag essentiële oliën nooit in open wonden, gehoorgang of ogen smeren (ook niet bij dieren).

Krijg je per ongeluk wel wat in je oog, doordat je bijvoorbeeld in je oog wrijft, doe er dan direct olijfolie of melk op zodat je de olie verdunt.

Geen water gebruiken om olie te verwijderen, want dan versterk je de olie! 

Ga je in bad en wil je essentiële olie gebruiken voeg hier dan eerst altijd een draagolie of epsomzout aan toe,  zodat de essentiële olie beter wordt opgenomen in het water.

Lees de labels

Het label geeft aan wat er allemaal in de olie is verwerkt (bij kleine 5 ml flesjes moet je een stukje van het label losmaken om dit te zien) en hoe je de oliën kunt gebruiken: aromatisch, plaatselijk en/ of als dieetsupplement (inname).

Niet alle oliën kun je op alle drie de manieren gebruiken, dus lees dit altijd goed na!

Tevens lees je op het label of een olie wel of niet verdund dient te worden en in welke verhouding.

Er staat ook een Batch nummer op elk flesje zodat als er iets mis is met de olie ze precies kunnen terug traceren waar en wanneer dit is gebeurd.

Verdun naar gebruiksvoorschrift & leeftijd

Ik benadruk  dat het bij gebruik van Young Living essentiële oliën heel belangrijk is goed op te letten dat je de olie op de juiste manier verdunt.

Vooral voor kinderen kan je best onderstaande verdunning gebruiken.

Voor volwassenen staat de verdunning op het etiket van de olie.

VERDUNNINGSTABEL
3 tot 12 maanden       1-2 druppels olie op 10 ml draagolie
1 tot 2 jaar                   2-3 druppels olie op 10 ml draagolie
2 tot 4 jaar                   4-6 druppels olie op 10 ml draagolie
4 tot 6 jaar                   7-9 druppels olie op 10 ml draagolie
6 tot 15 jaar                9-13 druppels olie op 10 ml draagolie


15+ jaar het advies van verdunning staat aangegeven
op de achterzijde van ieder flesje
* 15 ml = 1 eetlepel


Druppels per ml
1 ml = 17-20 druppels druppels
5 ml = 80-100 druppels
15 ml = 250-300 druppels

 


*Waarschuwing: Dit kan bij bepaalde hete oliën afwijken. Bijvoorbeeld oregano. Op het flesje staat 10 druppels op 15 ml. Ga niet 9
druppels op 15 ml van smeren bij een kindje van 6 jaar dat is te veel, dus liever bij hete oliën wat meer verdunnen.

De olie van YL is zo puur en geconcentreerd dat het wellicht te sterk is om direct op de huid te gebruiken zonder draagolie.

Sommige olie kan wel direct gebruikt worden, andere olie moet écht verdund worden.

Daarnaast kunnen sommige mensen/dieren mogelijk erg gevoelig zijn voor een bepaalde olie.

Probeer het daarom altijd eerst op een klein stukje van je huid, voordat je jezelf helemaal gaat insmeren. Sowieso zijn dieren meer “gevoelig” voor de oliiën omdat hun reukorgaan veel sterker ontwikkeld is dan de onze. Houdt hier zeker rekening mee.

Begin rustig aan

Young Living oliën zijn heel erg krachtig en geconcentreerd. Het is dan ook aan te raden om langzaam te starten met de oliën en niet alles in één keer te willen proberen.

Begin met één olie en kijk hoe je hierop reageert.

Gaat dit goed, dan bouw je op door andere oliën toe te voegen.

Luister naar je lichaam en kijk of je tekenen van detox (ontgiften) ervaart. De voornaamste detox klachten zijn hoofdpijn, vermoeidheid en darmklachten. Mocht je merken dat dit ontstaat of verergert na het beginnen met de oliën, neem dan een stapje terug.

Drink tevens veel water, zodat je lichaam afvalstoffen makkelijker kan afvoeren.

Houd de oliën buiten bereik van kleine kinderen en dieren

De meeste oliën zijn veilig om bij kleine kinderen te gebruiken, als ze maar goed worden verdund. Zorg er altijd voor dat de oliën buiten het bereik zijn van kleine kinderen. Essentiële oliën zijn ook zeer geschikt om te gebruiken bij dieren. Bij dieren houd je het dier in de gaten. Kijk ook naar de reacties van andere dieren in de omgeving van het behandelde dier. Katten moeten te allen tijde de ruimte kunnen verlaten waarin een diffuser aanstaat. Tevens zijn bepaalde EO niet geschikt voor katten (alle citrus en denachtige oliën). EO kunnen veilig ingezet worden bij vogels maar er zijn uitzonderingen. Bij katten en vogels dien je voorzichtig te zijn omdat zij of al snel teveel binnen krijgen (vogels) of bepaalde oliën niet goed kunnen verwerken (katten). Zorg er bij katten voor dat je ze altijd de mogelijkheid geeft om de ruimte waarin je de diffuser aan hebt te verlaten. Bij enige twijfel altijd de dierenarts inschakelen.